شیلنگ آتش نشانی یکی از تجهیزات حیاتی در اطفا حریق است که در ساختمان های و ماشین های آتش نشانی مورد استفاده قرار می گیرد. این شیلنگ به گونه ای طراحی و ساخته شده است تا آب با فشار بسیار بالا را انتقال دهد. اتصالات و جنس آن باید مقاومت بسیار بالایی داشته باشند.
در انجام بسیاری از کارها نیاز به انتقال آب از منبع اصلی یا لوله آب، به مکانی دیگر داریم.
کارهایی مثل عملیات اطفا حریق، شستشو، آبیاری درختان، پر کردن مخازن دیگر و … از جمله این موارد هستند.شیلنگ های آب به دو دسته لاستیکی و برزنتی یا آتش نشانی تقسیم می شوند که تفاوت اصلی این دو در جنس ضخامت و فشار می باشد .
شیلنگ های لاستیکی معمولا کم ضخامت می باشند و فشار بالایی را نمی توانند تحمل کنند. انتظاری هم از آن ها نمی رود چون قرار نیست حجم بالایی از آب را جابجا کنند و یا آب را به مسافت دوری پرتاب کنند. در طرف مقابل شیلنگ آتش نشانی باید حجم بالایی از آب را به محلی دورتر پرتاب کند تا عملیات اطفا حریق انجام شود.
شیلنگ آتش نشانی جزو حیاتی ترین تجهیزات در زمان اطفای حریق می باشد.
جعبه آتش نشانی و خودروهای آتش نشانی مناسب ترین مکان برای نگهداری این نوع شیلنگ ها به جهت آبرسانی به منطقه حریق یا آتش سوزی شدید در سریع ترین زمان می باشند. این شیلنگ ها از دو لایه داخلی و خارجی ساخته و تولید شده اند.
لایه داخلی از جنس پلاستیک یا پارچه ای با قابلیت کشسانی ولایه خارجی از الیاف درهم تنیده شده می باشد.
در دو انتهای شیلنگ سر فلزی دارند که قابلیت اتصال به خروجی فشار قوی آب می باشد.
شیلنگ آتش نشانی جز قطعات اصلی در تجهیزات آتش نشانی می باشد و از آن برای انتقال آب به جهت اطفاء حریق و یا موارد دیگر استفاده می شود. شیلنگ آتش نشانی به انگلیسی Fire Hose می باشد. در گذشته شیلنگ ها ساخته شده از جنس کتان بودند ولی بیشتر شیلنگهای مدرن از الیاف مصنوعی مثل پلی استر یا رشته نایلون تولید شده اند. نخ های الیاف ممکن است رنگ های مختلفی داشته باشد یا طبیعی باقی بماند. الیاف مصنوعی به مراتب مقاومت بیشتری در برابر سایش دارند. آسترها و روکش ها از لاستیک مصنوعی استفاده می کنند که درجات مختلفی از مقاومت درمقابل مواد شیمیایی، دما و … را فراهم می کنند.